Paljon tienpäällä aikaansa viettävänä yksilönä koen päivittäin jonkinasteista roadragea. Ainahan se on ärsyttänyt, mutta voi pyhä Sylvi, että tässä maassa se osaa kiepoa oikein huolella. Pitänee varmaankin mennä lekurille tarkistamaan verenpaine sillä raivo on tätä nykyään semmoisissa mitoissa, etten enää edes viitsi lähteä ajelemaan, ellei ole ihan pakko.

Haluankin jakaa nyt teidän kanssenne ehdottomasti eniten ärsyttävät autoilijat ja asiat liikenteessä:

  1. Autoilijat, jotka ajavat 140:n vauhdissa puskuriin kiinni, vilkuttavat valojaan, tööttäilevät, yrittävät ohi oikealta ja kun se ei onnistu, palaavat perseesesi kiinni ja jatkavat vilkutteluaan. Tähän voi myös hyvin kepeästi yhdistää erillaisia viittomismerkkejä, äänetöntä huutoa ja silmien muljauttelemista. Vaikka tekisikin mieli jatkaa siinä edessä ajoa ihan vittuillakseen, on kuitenkin paras siirtyä etuviistoon oikealle heti, kun siihen tulee mahdollisuus - nämä kuskit ovat nimittäin oikeasti sekoja.
  2. Useasti yllämainitut kuskit saavat päähänsä vielä ahdistella sinua lisää ja yrittävät ns. kiilata sinut tieltä, kuin haisevaksi vastalauseeksi sille, ettet ymmärtänyt väistyä heidän edestään nanosekunnissa.Variantti tästä on tapa siirtyä ohituksen jälkeen eteesi ja jarruttaa oikein lujaa. Moottoritiellä, missä on viisi kaistaa, populaa pilvin pimein ja satoja autoilijoita, jotka saavat vähintään rytmihäiriön pelkästä tööttäyksestä. Turvallista! Ja kuinka kannattavaa, kyllä minä ainakin olen aivan otetu moisesta urheasta teosta ja ajan siitä lähtien vain pikkuteitä pitkin. Mitä niistä ihmishengistä ressaamaan, kunhan ainakin menee pointti perille, että MINÄ päätän miten täällä ajetaan.
  3. Autoilijat, jotka eivät käytä vilkkuja ja/taikka valoja. Muutenkin niiden asfalttiin maalattujen viivojen sisällä on jotenkin hirmu vaikeeta pysyä, mikäköhän niidenkin tarkoitus on ja minkälainen pelle nekin on keksinyt? Ajaahan pitää pystyä ihan fiiliksellä. Mieluiten juuri niiden viivojen päällä, niinkuin katsastellakseen mikä kaista vetäisi parhaiten.
  4. Autoilijat, jotka eivät (luullakseni) kiinnitä huomiota oikein mihinkään ja vaihtaessaan kaistaa eivät edes vilkaise sivuilleen vaan yrittävät puskea kylkeesi. Eniten näissä nelos-tyypeissä kuitenkin vituttaa se, että kun hätäpäissäsi soitat torvea, vain ihan varoittaaksesi, että "apuva, minä olen täällä", he palaavat kiukkuisen oloisina omalle kaistalleen, heristävät nyrkkiään ja yrittävät lisätä kaasua niin, että pääsevät nipin napin ohitsesi kymmenen sekunnin sisällä. Aivan kuin olisi erityisen ärsyttävää, että joku kehtaa olla siinä vierellä tukkeena.
  5. Erityisesti kierrokset nousevat, kun nämä edellämainitut ummikot eivät edes nosta kättään sellaisena "oi anteeksi, en huomannut sinua" tervehdyksenä, vaan tuijottavat umpimielisesti eteensä ja ovat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vaikeaa se voi olla?
  6. Autoilijat, jotka todella pysähtyvät noin vain moottoriteillä, tai jopa parempaa, ajavat moottoritien sivuun ja peruuttavat ohiajamansa exitin luokse. Mitä sitä turhaa bensaa polttamaan kun peruuttamallakin pääsee!
  7. Autoilijat, jotka oman kaistansa päättyessä ajavat viimeiselle mahdolliselle metrille, päästäkseen edes muutaman auton ohi ja näin tukkien koko jatkuvan kaistan liikenteen. Joskus tekisi mieli ajaa oma auto juuri sille loppuvalle kaistalle ja pysäyttää siihen, miksei niitä liikennemerkkejä voida prkl katsoa? Yleensähän tämä tilanne on ainakin kilometrin ennen kaistan päättymistä tiedossa.
  8. Kaikki ämpärissäkasvatetut juntit, kenet ystävällisenä päästät eteesi ruuhkassa ja ketkä eivät vaivaudu kiittämään taikka edes nyökkäämään hajamielisesti. Ehei, eihän heidän tarvitse, sillä itseasiassa me kaikki muut autoilijat olemme juuri tukkineet heidän reittinsä ja meidän pitäisi ymmärtää, että juuri näillä kuskeilla on aivan kamala kiire jonnekkin Hyvin Tärkeään Juttuun.
  9. Naiset, jotka räpättävät kännykkäänsä ja maalailevat huuliansa silloin, kun pitäisi keskittyä. Samaan syssyyn se stereotypianainen, joka yrittää taskuparkkeerata. Luovuta jo ja etsi jostain vinoparkki! Tai käytä taksia.
  10. Tupla- tai jopa triplaparkkiin autonsa (yleensä kapeille kaduille) asettavat ihmiset. "Kun ei mun tarvitse kuin käydä pikapikaa tuolla pankissa, ei siinä kauaa mene". Eipä.
Näitähän voisi nyt listata vielä muutaman sadan, mutten taida kuitenkaan viitsiä, sillä pelkästään niiden listaaminen johtaa veren kuumenemiseen. Olenkin tullut siihen tulokseen, että ainoa ratkaisu tähän on joko joka ikiselle iikalle oman tien rakentaminen taikka sitten vain kylmästi autojen huostaanotto.

Tai ehkä minun pitäsi ryhtyä liikennepoliisiksi?